Η ασφάλιση υγείας στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σειρά σοβαρών προβλημάτων. Η χρηματοδοτική εμπλοκή θέτει το ζήτημα της βιωσιμότητας του συστήματος, ενώ οι μεγάλες ανισότητες στην παροχή των υπηρεσιών και η άδικη κατανομή των βαρών μεταξύ των ομάδων του πληθυσμού καταστρατηγούν την αρχή της ισότητας. Η χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών και το υψηλό επίπεδο ιδίων πληρωμών ευθύνονται για τη δυσαρέσκεια που εκφράζουν οι πολίτες.
Από τις πολιτικές επιλογές, τις αντικρουόμενες πολλές φορές νομοθετικές παρεμβάσεις αλλά και την αδυναμία εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου, φαίνεται ότι ο ρόλος και η θέση της κοινωνικής ασφάλισης υγείας στο υγειονομικό σύστημα της χώρας δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί. Επιπροσθέτως, ο ρόλος της συμπληρωματικής, επικουρικής και ιδιωτικής ασφάλισης υγείας πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στον επανασχεδιασμό του συστήματος προστασίας έναντι του κινδύνου της ασθένειας, έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι κοινωνικά αποδεκτές εταιρικές σχέσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στην επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου.
Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα επιλογής σε σχέση με το κοινωνικά επιθυμητό και εφικτό σύστημα οργάνωσης της παροχής των υπηρεσιών υγείας. Η έκδοση αυτή αποσκοπεί να συμβάλλει στον κοινωνικό διάλογο και τον επιστημονικό προβληματισμό για την ασφάλιση υγείας στην Ελλάδα, σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας των ιδεών και των πολιτικών προτάσεων για το ρόλο του κοινωνικού κράτους και των θεσμών κοινωνικής προστασίας.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.