Φώτης Τερζάκης

Ο Φώτης Τερζάκης γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1959 στην Πάτρα. Το 1977-78 παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και το 1980-1, σε  συνεργασία με φίλους, οργάνωσε έναν χώρο αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής στην Πάτρα. Το 1982 ίδρυσε στην Αθήνα τις εκδόσεις Praxis τις οποίες διηύθυνε ως το  1990, ενώ από το 1990 ώς το 1994 συνεργάστηκε στενά στις εκδόσεις Πρίσμα. Σχεδίασε κι επιμελήθηκε κατά περιόδους σειρές σε διάφορους εκδοτικούς οίκους: «Ιστάρ. Ανθρωπολογία της Σεξουαλικότητας» στις εκδόσεις Οξύ (1998-2004), «Ιανός. Πολιτισμικές Διασταυρώσεις» στις εκδόσεις futura (2008-2010), «Επιστήμες του Ανθρώπου» στις εκδόσεις Ηριδανός (2014-2018)…

Έχει εργαστεί ερευνητικά, στο πλαίσιο σεμιναρίων, σε ποικίλους τομείς των Επιστημών του Ανθρώπου (φιλοσοφία, πολιτική ψυχολογία, ομαδική ανάλυση και  κοινωνική ανθρωπολογία). Από το 1992 ως το 2001 συνδιοργάνωνε, με τον Μάριο Μπέγζο, το ανεξάρτητο Θρησκειολογικό Σεμινάριο που το 1997 οδήγησε στη δημιουργία  της Εταιρείας Θρησκειολογικών Ερευνών (της οποίας χρημάτισε διαδοχικά γραμματέας και πρόεδρος), και ήταν από τους βασικούς συντάκτες του Θρησκειολογικού Λεξικού στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Την περίοδο 2001-2 συνδιοργάνωσε, με τον Γιώργο Σαγκριώτη, για το Ίδρυμα Τάκη Σινόπουλου στη Νέα Ιωνία τους κύκλους  διαλέξεων πάνω στη θεωρία τής λογοτεχνίας, «Ποίηση: λόγος και τέχνη». Από το 2005 έχει ιδρύσει ένα θεσμό ελεύθερης επιμόρφωσης, το Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπουδών (και, από το 2009, Εταιρεία Διαπολιτισμικών Σπουδών), στα πλαίσια του οποίου παραδίδει σειρές μαθημάτων στην ιστορία τής φιλοσοφίας και των πολιτικών ιδεών, την αισθητική, τη συγκριτική θρησκειολογία, την ανθρωπολογική και ψυχαναλυτική θεωρία.

Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό δοκιμίων και κριτικών σε ποικίλα έντυπα (Ιδεοδρόμιο, Ο Πολίτης, Σημειώσεις, Λεβιάθαν, Ήχος, Σήμα, Ανθρωποθεωρία, Εθνολογία, Δημοκρατία και Φύση, Ευτοπία, Θεός και θρησκεία, Διαβάζω, Πλανόδιον, Εποχή, Πριν, futura, Διάπλους, Κριτική Διεπιστημονικότητα, Βαβυλωνία, Πανοπτικόν, κ.ά.) και συνεργαστεί κατά περιόδους ως βιβλιοκριτικός είτε ως πολιτικός αρθρογράφος με τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Αυγή και Ο Δρόμος τής Αριστεράς. Εκτός από το προσωπικό του δοκιμιογραφικό έργο, έχει παρουσιάσει εκτεταμένο αριθμό μεταφράσεων, μεταξύ των οποίων τα λήμματα Ανατολικών Φιλοσοφιών στο Φιλοσοφικό Λεξικό του Καίμπριτζ (Κέδρος 2012) και τα συνοδευτικά κείμενα του Marcus Steinweg για την εννοιολογική εικαστική σύνθεση «U-Lounge» του Thomas Hirschhorn· έχει επίσης διδάξει μετάφραση φιλοσοφίας στο Αγγλικό Τμήμα τού Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ).

Βιβλία του/της συγγραφέα